naše radosti a strasti

Zrození chleba!

29. 11. 2014 0:41

   Nedávno jsme se zasnila a dloooouuuho si představovala dokonalý život bez peněz, jak si vše vypěstuju, pozavařuju, vyudím, z každé úrody si sklidím i semínka na další sadbu a tak.. jak budu mít kozičku, spoustu skvělého mléčka, naučím se dělat sýr a tvaroh! a budu péct kváskový chléb! a vždy v neděli bude na mém stole vonět čerstvý chléb a kdokoliv ten den zaklepe na dveře, nalezne u mne útočiště, bude si moci naplnit žaloudek až k prasknutí ....

   Pak mě ze snu probudil Hospodin. Převrátil mi život naruby a věděla jsem, že to nepůjde. Že ta koza neklapne! A to pole taky ne! (Prostě nejsou vhodné pozemky a další problémy....) 

   Ale nějak mi tu zůstal ten chléb. Ani nevím jak k tomu došlo, najednou jsem se snažila vypěstovat kvásek :) Jasně, tušíte správně, to se mi nepodařilo! :D Ale když si zadáte do vyhledavače "kvásková mapa" tak zjistíte, že dostat se ke kvásku je snadné jak facka! Tedy jsem se začala učit péct chleba z kvásku. Vychytat chyby trvalo asi dva týdny!

   Ale co mě naprosto nadchlo, je zrození chleba. Po zrození člověka mi to přijde jako největší zázrak! Tak jako člověk vyroste z takového skoro nic, to samé dělá chléb. Složení chleba je jen mouka, voda, sůl a kmín pro dochucení. Nic jiného.... Kvásek samotný je jen mouka smíchaná s vodou, která začne kvasit a krásně bublat :) jen tak :) v ledničce :) sama od sebe.... smíchám hromadu mouky, šálek vody, kvásek, sůl a kmín a pěkně vařechou hnětu těsto v klíně. je to nádhera :) Jako kdybych viděla babičku, jak zadělávala na koláče :) Pak zpracuju na vále v bochník a dám ho do ošatky.... a pak se čeká a čeká až naroste do správných rozměrů :) tak jako nosíte nový život a on roste a roste a vy kynete jako ten chléb (milosrdný Hospodin mi daroval už tři děti, tak vím jaké to je kynout ;)). A když po mnoha hodinách přijde čas vyklopit ho z ošatky, nahřít troubu, připravit ho tak pro konečnou podobu, zrození... To je síla, to se najednou zastaví celý svět a člověk je schopný sedět celých asi 50min před troubou a v úžasu sledovat jak se chléb mění! Jak krásně zlátne.... A teď ta pecka na konec! Tak jako se narodí dítě, poprvé se nadechne a poprvé zapláče, to samé umí i chléb! Po vytažení z pece je pár vteřin hrobové ticho.. a pak začne křupat! a křupe tak nahlas a tak dlouho! Je to po dětském křiku to nejkrásnější, co jsem kdy slyšela! A pak se rozplýváte blahem nad tím nekonečným křupáním....

 

   Kdo nezažil, nepochopí :D aneb Jak jsem propadla kváskovému chlebu :)

   Kdybyste chtěli ochutnávku nebo kvásek, přijďte :) V mém domě jsou každému ve dne v noci dveře otevřené :)

Zobrazeno 1092×

Komentáře

JiKu

:-)
Biotechnologie (zázračné) mě baví.
Já jsem se zase dal (po loňském a předloňském zelí) i do "výroby" piva. Ze sladu, vody a chmele.
Podobný zázrak, jako chleba.

A výsledek je podobně lepší, než to, co se koupí v supermarketu, jako u chleba.

bumik

no jo, já abstinent ;) ... Jdou takhle šermíři v plné zbroji v noci městem a narazí na krčmu. zpocení a unavení padnou na barový pult a jeden z posledních sil zvedne hlavu: "Vaříte?" obsluha překvapeně odvětí, že ano. "Tak jedno pivo." :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz